dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Roladki schabowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki schabowe, czyli smaczny pomysł na obiad.

Roladki schabowe z serem

Składniki:

Roladki schabowe z serem

 

  • 50 dag schabu
  • 35 dag grzybów
  • 25 dag żółtego sera
  • 350 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek
  • mąka
  • woda

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z serem
Mięso umyć, pokroić w plastry, cienko rozbić, lekko posolić i oprószyć pieprzem. Grzyby przebrać, umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć grzyby, ostudzić, wymieszać z tartym serem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć farsz na mięsie, zwinąć w roladki. Każdą zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 20-30 minut. Rosół zagotować ze śmietaną, zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Doprawić do smaku. Roladki polać sosem śmietanowym, podawać z ziemniakami i piklami warzywnymi. Zimą świeże grzyby można zastąpić mrożonymi lub pasteryzowanymi.