basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Rosołek wołowo drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosołek ze swojskim makaronem jest pyszny.Cudownie pachnie.

Rosołek wołowo drobiowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosołek wołowo drobiowy

 

  • wołowina np.szponder,pręga 70 dkg
  • udko kurczaka 2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler korzeń 0,25 szt
  • pietruszka zielona 6 gałązek
  • seler 2 gałązki
  • por 2 listki
  • lubczyk 1 gałązka
  • por część biała mały kawałek
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • majeranek 1 szczypta
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • pieprz mielony 3 szczypty
  • jarzynka 1 łyżeczka
  • magii 1 łyżeczka
  • sól według uznania
  • cebula 1 plaster
  • mąka pszenna 3 garście
  • jajka całe 3 szt

 

Sposób przygotowania:

Rosołek wołowo drobiowy
Wołowinę,udka kurczaka,moczę w wodzie, zmieniając co jakiś czas wodę. Po wymoczeniu, mięso zalewam około 2,5 litra wody, gotuję.Podczas gotowania, dodaję przyprawy według uznania i według smaku.Gdy wołowina jest lekko miękkawa, dodaję obrane jarzyny, a pietruszkę zieloną,lubczyk,seler nać, zawiązuję liśćmi pora i wkładam do gotującego się rosołu.Czosnek obieram i dodaję do rosołu.Cebulę plaster, podsmażam na suchej patelni i dodaję do rosołu.Z mąki i jajek zarabiam ciasto na makaron,wałkuję,kroję drobno i gotuję w lekko posolonej wodzie.Po ugotowaniu,odsączeniu, nakładam na talerze i zalewam rosołem, dodając pokrojona drobno pietruszkę zielona jeśli ktoś lubi. Życzę smacznego.
Rosołek wołowo drobiowy
przygotowane jarzyny zielone związane listkami pora
Rosołek wołowo drobiowy
gotowanie rosołku wołowo drobiowego z warzywami i przyprawami