Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rumiane ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomyślałam, że są tak dekoracyjne i smaczne , że warto ten pomysł wykorzystać albo na obiad albo jako ciepłą przystawkę . Jedno jest niezbędne - krokiety muszą być zrobione odpowiednio wcześniej by farsz zastygł porządnie w naleśnikach.

Rumiane ślimaczki  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rumiane ślimaczki

 

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zmielonego gotowanego mięsa z zupy ( u mnie wołowe i z kurczaka z rosołu)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki cebulki prażonej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • szczypta garam masala do smaku
  • 4 łyżki usiekanej dymki
  • masło klarowane do podsmażenia
  • bułka tarta do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Rumiane ślimaczki
Wymieszać ciasto naleśnikowe z 2 jajek , mąki , proszku do pieczenia , mleka, wody mineralnej , 2 łyżek oleju i szczypty soli i odstawić na 30 minut.

Natłuścić olejem i mocno rozgrzać patelnię do naleśników .

Usmażyć 6 naleśników wlewając na patelnię po chochelce do zupy ciasta naleśnikowego i obracając patelnią rozprowadzać po całym dnie .

Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony .

Usmażyć wszystkie naleśniki .

Drobno usiekaną cebulę usmażyć na złoto .

Zalać prażoną cebulkę 2 łyżkami gorącej wody.

Po paru minutach jak napęcznieje odcedzić.

Usiekać dymkę.

Wymieszać zmielone mięso , prażoną cebulkę , smażoną cebulkę i dymkę. Doprawić do smaku garam masalą.

Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu .

Zwijać naleśniki w,, wałek " ( zaginać najpierw lewy i prawy bok , a następnie rolować od dołu ). Panierować naleśniki w jajku i bułce tartej.

Obsmażać na rumiano na maśle klarowanym.

Odłożyć by ostygły i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pokroić w cienkie plastry.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć plasterki krokietów na rumiano z jednej i drugiej strony.

Podawać z surówką jako danie obiadowe, albo jako ciepłą przekąskę nadziane na wykałaczki.



* Dzięki doprawieniu garam masalą krokieciki uzyskują smak indyjskich potraw. W skład Garam masali wchodzą zmielone ( niektóre uprzednio uprażone): kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon ,liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, kozieradka, anyż gwiaździsty i inne w niewielkiej ilości.
Rumiane ślimaczki
Usmażyć naleśniki i odłozyc by przestygły
Rumiane ślimaczki
Ka każdy naleśnik kłaść po 2 łyżki farszu i zwinąć krokiety
Rumiane ślimaczki
Panierować w jajku i bułce tartej i usmażyc na rumiano
Rumiane ślimaczki
Odstałe ostudzone krokiety pokroić w plasterki i obsmażyć na rumiano