eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Krokiety Eli z mięsem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym.

Krokiety Eli z mięsem i pieczarkami

Składniki:

Krokiety Eli z mięsem i pieczarkami

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1/2 kg mąki(około-ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany)

 

  • Farsz:
  • 30 dkg mięsa gotowanego
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krokiety Eli z mięsem i pieczarkami
Mięso,obraną 1 cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka,sól,pieprz do smaku i dobrze wymieszać.Pieczarki pokroić,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,wrzucić pieczarki,cebulę,dodać sól,pieprz do smaku,smażyć aż odparuje sok i ostudzić.Do masy mięsnej dodać pieczarki i wymieszać.Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki.Na każdy naleśnik położyć łyżkę farszu,zwijać krokiety,panierować w jajku i bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z obu stron na zoty kolor.Smacznego!

Ja nie panierowałam krokietów,bo moja rodzinka nie lubi.Krokiety podałam z czystym barszczem (przepis w mojej galerii).