nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Krokiety z kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Solidnie doprawione i bardzo aromatyczne krokiety to dobra propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację, przekąskę lub danie na przyjęcie.

Krokiety z kapustą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą.

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą.
Zrobić ciasto naleśnikowe na bazie mąki, mleka, gazowanej wody mineralnej, 2 jajek, proszku do pieczenia oraz czosnku granulowanego i przyprawy uniwersalnej - wszystkie składniki dokładnie rozmieszać trzepaczką, aż do uzyskana jednolitej, lekko zawiesistej naleśnikowej konsystencji. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej z olejem patelni. Usmażone naleśniki odstawić na chwilę na bok i przygotować kapuściany farsz do krokietów. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją w garnku na 1 czubatej łyżce masła. Do cebuli dodać kiszoną kapustę, ketchup i całość obsypać solidną dawką przypraw (białym i czarnym pieprzem, majerankiem, oregano, kminkiem i słodką mieloną papryką). Całość podsmażać na niedużym ogniu często mieszając. Podsmażony farsz rozdrobnić miksując go blenderem. Usmażone wcześniej naleśniki smarować gotowym farszem, a następnie zwijać je formując krokiet, pakiecik (ja zwijam w ten sposób, że najpierw do środka składam boki naleśnika, a potem składam go od góry na trzy razy, ale można składać krokiety dowolnym, upodobanym przez siebie sposobem). Złożone krokiety obtaczać w rozbełtanym w miseczce jajku, a następnie w bułce tartej. Obtoczone w jajku i bułce krokiety obsmażać z obu stron na patelni z dodatkiem oleju.
Krokiety z kapustą.
Dodana do podsmażonej cebulki kiszona kapusta solidnie obsypana przyprawami z dodatkiem pikantnego ketchupu.
Krokiety z kapustą.
Gotowy kapuściany farsz do krokietów rozdrabniany blenderem.
Krokiety z kapustą.
Usmażony naleśnik smarowany farszem przed zawinięciem go w krokiet.
Krokiety z kapustą.
Obtoczone w jajku i bułce tartej złożone krokiety obsmażane na patelni.