SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta z dynią

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Rustykalna tarta z dynią Więcej zdjęć (6)

To rewelacyjne połączenie smaków i kolorów. Idealny obiad dla miłośników tart, ale nie tylko! Można nadać jej prostokątny kształt i serwować jako pyszną przystawkę.

Składniki:

Rustykalna tarta z dynią

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 130 gram masła,
  • ¾ łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 1 małe jajko,
  • ok 80 gram sera żółtego,
  • 300 gram dyni (po obraniu)
  • ok 200 gram kiełbasy,
  • 8 oliwek czarnych,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • kilka kostek sera feta,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 czerwonej cebuli,
  • oliwa,
  • tymianek
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • majeranek do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z dynią

ETAP 1

Rustykalna tarta z dynią
Pokrojoną dynie zapiekamy

NADZIENIE:
Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy ją oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na półmiękko w 180°C. Gotową wyjmujemy i delikatnie studzimy.

ETAP 2

Rustykalna tarta z dynią
Pokrojoną w plasterki kiełbasę przysmażamy

Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy. Oliwki przekrawamy na 2-3 części każdą. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebule kroimy w piórka.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem.

ETAP 3

Rustykalna tarta z dynią
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

ETAP 4

Rustykalna tarta z dynią
Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce

Gotowe schładzamy około 40 minut.

ETAP 5

Rustykalna tarta z dynią
Na środek ciasta wykładamy składniki nadzienia

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy naprzemiennie składniki nadzienia: podpieczoną dynię, przysmażoną kiełbasę, pokrojony ser, oliwki, pomidorki, pietruszkę i cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

ETAP 6

Rustykalna tarta z dynią
Zawinięte brzegi ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy majerankiem

Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je delikatnie majerankiem. Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i porcjujemy.