aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ryba z brokułami i chrzanową nutką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Eksperyment, który okazał się niezwykle udanym sposobem na pyszny i zdrowy obiad :)

Ryba z brokułami i chrzanową nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba z brokułami i chrzanową nutką

 

  • 600 g ziemniaków
  • 500 g filetów ryby (np. mintaj, dorsz)
  • 300 g brokułów mrożonych lub jeden świeży
  • sól morska, pieprz
  • sos jogurtowo-chrzanowy:
  • duży jogurt naturalny (400 g)
  • łyżka startego korzenia chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka)
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryba z brokułami i chrzanową nutką
Filety rybne rozmróź, oprósz solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj w osolonej wodzie przez ok 12 min. Brokuły wyłóż na metalowe sitko, sparz wrzątkiem i pozwól odparować wodzie. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj (użycie miksera nie jest konieczne) i dopraw solą i pieprzem. Do naczynia Żaroodpornego wyłóż kolejno: 1) plastry podgotowanych ziemniaczków 2) rybkę oprószoną solą i pieprzem 3) pokrojone różyczki brokuła 4) zalej sosem jogurtowo-chrzanowym I wstaw do rozgrzanego do 200 C piekarnika na ok. 40-45 min.
Ryba z brokułami i chrzanową nutką
wyłóż do naczynia plastry podgotowanych ziemniaczków
Ryba z brokułami i chrzanową nutką
następnie rybkę oprószoną solą i pieprzem
Ryba z brokułami i chrzanową nutką
pokrojone różyczki brokuła
Ryba z brokułami i chrzanową nutką
wszystko zalej sosem jogurtowo-chrzanowym