Strona główna Ryż na mleku z jabłkami i budyniem

Ryż na mleku z jabłkami i budyniem

Ryż « poprzedni | następny »
nieuchwytna offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 328
zdjęcia: 1 z 3
Ryż na mleku z jabłkami i budyniem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Nadaje się, na kolację, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Ryż na mleku z jabłkami i budyniem - SKŁADNIKI:

  • Na 5 porcji:
  • Jabłka:
  • 5 jabłek
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek wody
  • [opcjonalnie woda do podlania]
  • Dodatkowo:
  • mleko do uzupełnienia w ryżu i 0,5 l do budyniu
  • op. budyniu waniliowego z cukrem
  • dekoracja: kilka rodzynek, kakao prawdziwe, posypka czekoladowa

Ryż na mleku z jabłkami i budyniem - PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłka i smażymy, dość często mieszając. Dodajemy cukier i cynamon. W trakcie duszenia możemy dodać odrobinę wody, by jabłka się nie przypaliły. 2. Ryż gotujemy na sypko: do garnka wlewamy dwa razy tyle płynu, ile objętości ma ryż - 2 woreczki ryżu, czyli niepełne dwie szkl. mleka i wody. Płyn zagotowujemy, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niego ryż. GOtujemy na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, gdy będzie prawie miękki. 3. Do ryżu przerzucamy uprażone jabłka. Dokładnie mieszamy, dolewamy trochę mleka, tak, by masa nie była bardzo gęsta, dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu do czasu, aż ryż zmięknie. 4. W osobnym garnku gotujemy budyn wg przepisu na opakowaniu. 5. Przygotowujemy talerze/miseczki. Na każdym układamy porcję ryżu, który polewamy budyniem. Całość ozdabiamy rodzynkami, posypką oraz kakao.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryż na mleku z jabłkami i budyniem (strona 1 z 1)  
Netka

Netka
offline

2012-03-21 10:21
Bardzo mi sie podoba ten przepis:)
Skomentuj
Oceń:
0
kokosek

kokosek
offline

2012-03-21 10:49
Dzisiaj zrobię sobie ten ryż na mleku. Na pewno będzie pyszne. :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Kolorowe risotto z dynią Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami Ryżowo-grzybowy placek na zimno
Ryżowy kwiat z dodatkami Ryż z mięsem mielonym Proste dyniowe risotto
Krokiety z farszem ryżowo kurkowym Pierś z kurczaka z ryżem Risotto pełne jesieni
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Ryż podsmażany z mięsem mielonym Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane