Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatka jest idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami

 

 

  • Dresing
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przesypujemy do rondelka i dodajemy rodzynki. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie orzechy i migdały prażymy kilka minut na suchej patelni (nie jest to konieczne), przesypujemy na deskę i siekamy na mniejsze kawałki.Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy ocet i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Energicznie mieszamy do połączenia.Liście kapusty myjemy, odkrawamy zielone części, siekamy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy wypłukaną ciecierzycę, orzechy, ryż z rodzynkami, polewamy dresingiem i mieszamy.Smacznego :)
Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami
Ryż z rodzynkami zalewamy wodą i gotujemy
Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami
Do miseczki wlewamy oliwę ocet i doprawiamy
Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami
Do miski wrzucamy posiekaną kapustę i pozostałe składniki
Sałatka z ryżem ciecierzycą i bakaliami
Sałatkę polewamy dresingiem i dokładnie mieszamy