Sardyńska zupa warzywna minestrone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe - ja postanowiłam ułatwić sobie trochę życie i dodałam do zupy fasolę i ciecierzycę ze słoika.

Sardyńska zupa warzywna minestrone

Składniki:

Sardyńska zupa warzywna minestrone

 

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera
  • 1 puszka czerwonej fasoli 420 g
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini
  • pieprz
  • opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino

Sposób przygotowania:

Sardyńska zupa warzywna minestrone
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem.

Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente.

Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem.

Tagi:

zupa makaron