ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Taki schab można podawać zwyczajnie do chleba albo do obiadu podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem

 

  • pół kg schabu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki miodu
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • słodka papryka mielona
  • łyżka pokrojonego kiszonego czosnku
  • 5 plastrów sera
  • 1 pomidor
  • pół puszki sosu pomidorowego z pomidorkami koktajlowymi

Sposób przygotowania:

Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem
Pół kg schabu moczymy przez całą noc we wodzie ze solą. Rano wyjmujemy i odsączamy do sucha.

Nacinamy plastry z góry pomiędzy, które kładziemy plastry ulubionego sera oraz grube plastry pomidorów. Kawałki czosnku kiszonego w kwasie z ogórków.

Górę schabu smarujemy musztardą z miodem. Posypujemy majerankiem, solą czarnym mielonym pieprzem, słodką mieloną papryką.

Obok schabu wlewamy sos pomidorowy z pomidorkami koktajlowymi z puszki. I wkładamy do niego dwie gałązki świeżego tymianku.

Pieczemy do ładnego zrumienienia, sprawdzić patyczkiem czy mięso już gotowe.



*Porada. Jeśli chcemy nasz schab podać do obiadu powstały od pieczenia sos można przelać do garnka, zagotować i zagęścić zawiesiną z wody i mąki. Doprawić do smaku.  
Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem.
Pół kg schabu moczymy przez całą noc we wodzie ze solą.
Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem.
Rano wyjmujemy i odsączamy do sucha nacinamy plastry.
Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem.
Pomiędzy nacięcia wkładamy zwinięte plasrty sera.
Schab otwarta książka, z ziołami serem czosnkiem.
Grube plastry pomidora, posypujemy majerankiem.