Bilcia

Bilcia

Kucharz
[Przepisów: 19]

Roladki schabowe a'la caprese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na tę potrawę wymyśliłam kiedy znudziły mi się zwykłe schabowe:)

Roladki schabowe a'la caprese

Składniki:

Roladki schabowe a'la caprese

 

  • 4 kotlety ze schabu
  • 125g mozarelli ( jedno opakowanie)
  • 4 pomidorki kotjalowe
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • łyżka masła
  • 4 plastry sera żółtego
  • świeża bazylia, sól, pieprz, ulubione suszone zioła ( oregano, estragon, rozmaryn)
  • 4 łyżki mleka 3,2 %

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe a'la caprese
Schab rozbijamy na cienkie kotlety- czasem w sklepie mięsnym rozbijają na specjalnej maszynie- warto skorzystać. Im cieniej rozbijemy tym krótszy czas pieczenia. Ser i pomidorki kroimy w plasterki . Czosnek przeciskamy przez praskę a bazylię rwiemy na kawałki. Na każdym kotlecie układamy plasterki sera, pomidorków, dajemy trochę czosnku, oprószamy solą i pieprzem, dokładamy kawałeczki bazylii i zwijamy w ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zabieramy się za zrobienie sosu. Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wlewamy pomidory razem z zalewą. Chwilę gotujemy i dodajemy mleko. Gotujemy do zgęstnienia sosu około 15minut. Doprawiamy go solą i pieprzem oraz ziołami i zalewamy roladki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 30 min. czas pieczenia zależy od grubości mięsa.