SUPERPRZEPIS

Schabowe z ananasem

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Schabowe z ananasem

Łatwe, szybkie i smaczne mięso z grilla.

Składniki:

Schabowe z ananasem

 

  • Na każdą porcję:
  • 1 kotlet schabowy bez kości
  • 1 plaster cebuli (białej lub czerwonej)
  • 1 plaster zielonej papryki
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżka soku ananasa
  • pół łyżki masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • czosnek w proszku, 1 lub 2 gałązki kolendry - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Schabowe z ananasem
Bardzo ważne - potrzebna jest gruba folia aluminiowa ale można w zamian użyć zwykłej złożonej podwójnie. Mięso oczyścić i jeśli było myte to osuszyć. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron, położyć na folii aluminiowej, dodać kładąc jedno na drugie: plaster cebuli, plaster papryki, dwa plastry ananasa, kawałek masła (ok. pół do 1 łyżki), polać sosem teriyaki i sokiem ananasowym z tej samej puszki i opcjonalnie posypać czosnkiem granulowanym (lub w proszku) oraz położyć na wierzch 1 lub 2 gałązki kolendry. Zawinąć szczelnie i odłożyć do lodówki na 8 godzin - trzeba więc przygotować pakiety wcześnie rano albo nawet poprzedniego wieczora. Grillowanie zajmuje zwykle 20 minut ale w zależności od temperatury grilla trzeba sprawdzić i jeśli zachodzi potrzeba to zwinąć folię spowrotem i grillować kilka minut dłużej. Można podać z grillowanym ziemniakiem lub osobno ugotowanymi ziemniakami czy ryżem oraz sałatką czy surówką.