zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schabowy mocno ziarenkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Soczysty kotlet schabowy panierowany w ziarnach to pyszna propozycja na obiad do ziemniaczków i ulubionej surówki.

Schabowy mocno ziarenkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy mocno ziarenkowy

 

  • 4 plastry schabu ( ok. 1,5 cm każdy )
  • sól
  • pieprz
  • Panierka :
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki ziaren słoneczne pola ( słonecznik, sezam, siemię lniane )
  • 3 łyżki ziaren piekło niebo ( słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek )
  • Dodatkowo :
  • 2 jajka ( duże )
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowy mocno ziarenkowy
Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. W głębokim talerzu wymieszać ziarna z bułką tartą, w innym rozbełtać jajka z odrobina soli a w następnym wysypać trochę mąki. Na patelnię wlać olej, każdy kotlet obtoczyć w mące, potem zanurzyć w jajku i na koniec panierować w przygotowanej panierce. Kłaść kotlety na olej i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Schabowy mocno ziarenkowy
Etap 1 kotlety rozbić i oprószyć solą i pieprzem
Schabowy mocno ziarenkowy
Etap 2 przygotować jajka panierkę i mąkę
Schabowy mocno ziarenkowy
Etap 3 kotlety obtaczać w mące zanurzać w jajku i panierować
Schabowy mocno ziarenkowy
Etap 4 kotlety smażyć na złoto brązowy kolor