jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Schabowy sezamowy.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Trochę mięska i warzyw - o tym każdy Piesek marzy!

Schabowy sezamowy.

Składniki:

Schabowy sezamowy.

 

Sposób przygotowania:

Schabowy sezamowy.
Makaron przygotuj wg. wskazań na opakowaniu.
Kotlety rozbij tłuczkiem, skrop sosem sojowym i natrzyj rozgniecionym czosnkiem. Odstaw na chwilę.
Przygotuj lane ciasto z jaja, 3/4 szklanki wody i mąki (pszennej i kukurydzianej).
Pokrój obrane warzywa w cieniutkie plasterki do oddzielnych miseczek. Kotlety zamocz w cieście - smaż na masle z dodatkiem oleju sezamowego na złoty kolor posypujac z jednej strony (przed przewróceniem ) mieszanką sezamu czarnego i białego. Odstaw w ciepłe miejsce.
Zagrzej w woku 1 łyżkę oleju sezamowego, dodaj resztę ziarna sezamowego i seler - przesmaż na chrupiaco skrapiajac pod koniec sosem sojowym i doprawiając odrobiną pieprzu.
Zdejmij seler z woka, po czym usmaż na masle marchewkę -
dodaj odrobinę sosu sojowego i sosu chili do smaku.
Zdejmij z woka marchewkę, nałóż pastę zieloną cury, odrobinę masła , ugotowane grzyby pokrojone w cieniutkie paseczki i makaron - przesmaż krótko, dopraw (jeśli trzeba) odrobiną soli, pieprzu , posyp pietruszką.
Ułóż kotlety na talerzach , a obok makaron, seler i marchewkę.