mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik krakowski Mychy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, mocno kremowy sernik z rodzynkami

Sernik krakowski Mychy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik krakowski Mychy

 

  • Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

  • Masa serowa:
  • 1,3 kg twarogu półtłustego
  • 8 dużych jajek
  • 1 i ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka rodzynków

Sposób przygotowania:

Sernik krakowski Mychy
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg mielę dwukrotnie. Żółtka oddzielam od białek. Mąkę ziemniaczaną łączę z cukrem waniliowym i kremówką. Masło miksuję na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku, po 2 łyżki cukru pudru i dalej miksuję. Powtarzam czynność aż do wykorzystania żółtek i cukru. Do utartej masy dodaję po 1 łyżce zmielonego twarogu i miksuję. Wlewam śmietanę z mąką i jeszcze chwilę delikatnie miksuję. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodaję do białek i delikatnie łączę z masą serową. Na koniec dodaję rodzynki. Dwie keksówki wykładam papierem. Ciasto wykładam z lodówki. 2/3 ciasta rozkładam na formy. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i do gorącego piekarnika wstawiam formy z ciastem. Piekę około 10 - 15 minut do zrumienienia. Na podpieczone ciasto wykładam masę serową. Pozostałą 1/3 ciasta wałkuję, kroję na paseczki i układam z nich na masie serowej kratkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 60 – 70 minut.
Sernik krakowski Mychy
Z reszty ciasta układam na wierzchu kratkę z pasków
Sernik krakowski Mychy
Kroję ciasto po dokładnym schłodzeniu w równą kostkę