monikaT83

monikaT83

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1025]

Sernik na zimno z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz robiłam sernik na białym serze do tej pory tylko na homogenizowanych i bardzo nam posmakował:) zapraszam serdecznie:)

Sernik na zimno z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą

  • Ciasteczko spód:
  • 135 g ciastek oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym
  • 45 g masła
  • Masa serowa:
  • 350 g sera białego półtłustego
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża łyżka ekstraktu pomarańczowego ( przepis w moich zbiorach)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody
  • 4-5 truskawek
  • Składniki na tortownicę o średnicy dna 17 cm

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z białą czekoladą

Spód: Ciasteczka przełożyć do blendera,dodać miękkie masłko i zmiksować na mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować delikatnie masłem. Wysypać miksowane ciasteczka i uklepać je. Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić. Ser przełożyć do miski,dodać czekoladę ( może być lekko ciepła) oraz ziarenka wanilii. Utrzeć mikserem. Dodać cukier i ekstrakt i ponownie wymieszać mikserem. Cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewać żelatynę i łączyć z masą. Gotową masę wylać na spód i odstawić do lodówki do stężenia. Dekoracja: Gdy masa serowa zastygnie galaretkę rozrobić w 250 ml wody i ostudzić. Truskawki umyć,osuszyć i pozbawić szypułek. Pokroić w plasterki. Ułożyć na serze i przymocować je za pomocą wykałaczek aby podczas nalewania galaretki nie podeszły do góry. Zimną galaretkę stopniowo wylewać na sernik. Odstawić do stężenia i delikatnie wyjąć wykałaczki. Smacznego!