SUPERPRZEPIS

Sernik z brzoskwiniowym musem

  • 8
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Sernik z brzoskwiniowym musem Więcej zdjęć (2)

Kolejny mój sernik tym razem z brzoskwiniami, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, aksamitny delikatny, sekret tkwi w jego pieczeniu, brzoskwiniowy mus z galaretką dodaje mu smaku, idealny na lato!

Składniki:

Sernik z brzoskwiniowym musem

Masa serowa:

  • Tortownica o wym 22 cm
  • 80 dag twarogu mielonego
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

Mus brzoskwiniowy

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 łyżka cukru
  • brzoskwinie do dekoracji
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniowym musem

Masa serowa:

Sernik z brzoskwiniowym musem
Masa serowa przed pieczeniem w tortownicy

Zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukry, budyń śmietanę , masło i sok z cytryny, miksujemy krótko na gładką jednolitą masę około 3-4 minuty.
Masę serową wylewamy do natłuszczonej tortownicy-można wyłożyć pergaminem.Wierzch przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 160*c, na półkę niżej w piekarniku, stawiamy naczynie żaroodporne z wodą, wstawiamy sernik i pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut. Sernik ma pozostać biały, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż będzie całkowicie zimny.

Brzoskwiniowy mus:

Sernik z brzoskwiniowym musem
Brzoskwinie dusimy z wodą i cukrem dodajemy galaretki mieszamy.

Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę zalewamy wodą wsypujemy cukier i gotujemy chwilę , miksujemy blenderem na gładki mus do gorącej masy wsypujemy galaretki mieszamy aż się rozpuszczą. Tężejącą masą zalewamy całkowicie zimny sernik, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy cząstkami brzoskwiń i świeżą miętą.
Smacznego!


Tagi:

sernik ciasto