Sposób przygotowania:
Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym
Zagotować w małym garnuszku 1,5 szklanki wody z 3 łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Jabłko przekroić na pół. Obrać i delikatnie usunąć gniazdo nasienne. Włożyć połówki jabłka do syropu i obgotować by zmiękły. Śmietanę wymieszać z majonezem , usiekanym koprem i połówką utartego na dużych oczkach tarki jarzynowej jabłka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Płaty śledzia zwijać w rulonik. Ułożyć na sosie. Udekorować koperkiem. Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( oczywiście obranymi)- małymi w całości, dużymi pokrojonymi w grube plastry. Obok śledzia układać połówkę obgotowanego jabłka.