madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Śledzie w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Postanowiłam zrobić śledzie w sosie musztardowym kiedy mój M. po raz kolejny przytargał takie z marketu oto efekt :)

Śledzie w sosie musztardowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w sosie musztardowym

 

  • 300 g śledzi z zalewy octowej
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 szczypta kurkumy
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie osączamy z zalewy octowej i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przelewamy wrzątkiem aby zmiękła i straciła ostrość. Do cebuli dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy ze śmietaną, obiema musztardami oraz kurkumą. Możemy doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy sosem śledzie i pozostawiamy na kilka godzin aby przeszły smakiem.
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie osączamy z zalewy i kroimy na kawałki
Śledzie w sosie musztardowym
Cebulę kroimy w kostkę i przelewamy wrzątkiem
Śledzie w sosie musztardowym
Mieszamy składniki sosu i doprawiamy do smaku

Tagi:

śledzie