MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Smażony halibut z młodymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna ryba morska z młodymi ziemniaczkami w klasycznej odsłonie.

Smażony halibut z młodymi ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony halibut z młodymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Smażony halibut z młodymi ziemniakami
Ziemniaczki szorujemy i gotujemy je ze skórka w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy i lekko kruszymy widelcem. Filety z halibuta kroimy na mniejsze kawałki. Możemy je lekko opruszyć solą i pieprzem. Jajko bełtamy z mąką, żeby powstała średnio gęsta panierka. Panierujemy rybę w jajku z mąką i smażymy z dwóch stron na oliwie z oliwek. Usmażone kawałki przekładamy na półmisek, który trzymamy w ciepłym piekarniku. Natalerz wykładamy rybę, dodajemy młode ziemniaczki. Warto takie danie podać z kolorową surówką, bo sama ryba i ziemniaczki mają zbyt jednolity kolor. Jeśli domownicy akceptują zieleninę, to można również ziemniaczki posypać drobno pokrojonym koperkiem.
Smażony halibut z młodymi ziemniakami
Gotujemy, odcedzamy i odparowujemy ziemniaki
Smażony halibut z młodymi ziemniakami
Filety z halibuta kroimy na mniejsze kawałki
Smażony halibut z młodymi ziemniakami
Panierujemy kawałki ryby w cieście z mąki i jajek
Smażony halibut z młodymi ziemniakami
Smażymy rybę z obu stron na oliwie z oliwek