eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sojowo-miodowe śledzie Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne śledzie z sojowo-miodową nutą.

Sojowo-miodowe śledzie Eli

Składniki:

Sojowo-miodowe śledzie Eli

 

  • 1/2 kg solonych płatów śledziowych (wymoczone)
  • 1 większa marchewka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego Tao Tao
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu 10%
  • pieprz
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

Sojowo-miodowe śledzie Eli
Cebule pokroić w ćwierć krążki.Obraną,umytą marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,marchewkę,sos sojowy i smażyć około 8 minut.Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy,wlać wodę i zagotować.Dodać miód ,ocet,pieprz,jeszcze chwilę gotować i przestudzić.Śledzie (wymoczone) pokroić w paski 2 cm.Do miski ze śledziami dodać cebulę z przyprawami,wymieszać i przykryć.Włożyć do lodówki na 24-48 godzin,żeby składniki się przegryzły.Smacznego!

Tagi:

sosy