kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Spirale ze śledzia z chrzanowym musem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karnawałowe spirale ze śledzia chrzanowym musem i carpaccio z buraków

 Spirale ze śledzia z chrzanowym musem

Składniki:

Spirale ze śledzia z chrzanowym musem

 

  • (Składniki na 4 porcje)
  • 1 ugotowany lub upieczony burak
  • 4 płaty śledzia „Bismarck”
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • Łyżka chrzanu
  • Sok z ćwiartki cytryny
  • Kilka gałązek koperku
  • Pół marchewki pokrojonej w słupki
  • Ćwierć ogórka bez pestek pokrojonego w słupki
  • Kilka gałązek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Spirale ze śledzia z chrzanowym musem
W miseczce połącz śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny. Każdy płat śledzia posmaruj powstałym musem. Ułóż na nim słupki warzyw, gałązki szczypiorku i koperku. Całość zwiń w rulon. Na każdym talerzu ułóż cieniutko pokrojone plasterki pieczonego buraka, posyp je solą pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Na carpaccio fantazyjnie ułóż spirale ze śledzia.



Autorem przepisu jest Tomasz Jakubiak, który także wystylizował danie wraz z Grzegorzem Łapanowskim. 



Źródło: Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza