Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Studencka zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i syta zapiekanka na sporego głoda

Studencka zapiekanka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Studencka zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Studencka zapiekanka
Gotujemy makaron, aż będzie miękki lub al dente (jak wolimy). Smarujemy blachę masłem i wykładamy serem. Ser smarujemy sosem beszamelowym. Dodajemy makaron, pokrojone oliwki, pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbaskę. Dokładamy też suszone pomidory, delikatnie całość polewamy oliwą. Przyprawiamy papryką ostrą, czosnkiem, pieprzem. Całość mieszamy i nakładamy na wierzch sos. Posypujemy całość startym serem i wkładamy do piekarnika na 20 minut do temperatury 150 stopni.
Studencka zapiekanka
Najlepszy jest bardzo drobny makaron zagotowany do miękkości
Studencka zapiekanka
Smarujemy blaszkę dokładnie tłuszczem
Studencka zapiekanka
Nakładamy ser makaron oraz kiełbaskę