Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Świateczne rogaliki z marmoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny prezencik w swiątecznej oprawie

Świateczne rogaliki z marmoladą

Składniki:

Świateczne rogaliki z marmoladą

 

  • 2 jajka
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 17%
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyzeczki cukru waniliowego
  • 0,5 kg maki
  • Marmolada różana
  • Białko
  • Posypka cukierkowa

 

Sposób przygotowania:

Świateczne rogaliki z marmoladą
Tłuszcz posiekac z maka i proszkiem- można je przesiać. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, nastepnie dodać żółtka i zmiksować. Połaczyć z margaryną, maką i smietana. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Podzielić na 4-5 części i rozwałkowywać na koło. Ciąć na Wirtki i jeszcze mniejsze kawałki – w zalezności jak duż rogaliki chcemy. Z szerszej strony nałożyć marmolade i zaeijać. Posmarować rozmąconym białkiem i posypac cukierkami. Piec w 180 stopniach aż będą mić złocisty kolor. Mandarynki ponabijac goździkami. W koszyczku ułożyc orzechy i owoce oraz rogaliki. Udekorowac gałązkami irgi i iglaków.