Swojski pasztet

Pasztety « poprzedni | następny »
ONY_za_kare offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 198
zdjęcia: 1 z 1
Swojski pasztet
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Smaczny domowy pasztet do chleba


trudność: łatwe
czas:

Swojski pasztet - SKŁADNIKI:

  • 3 ćwiartki z kurczaka z rosołu
  • 100g wołowiny z rosołu
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 300g boczku
  • 3 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jaja
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz grubo mielony do smaku
  • Sól do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Cząber do smaku
  • 50ml koniaku
  • 1 ząbek czosnku

Swojski pasztet - PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę i boczek zalewamy wodą, dodajemy obrane cebule i liście laurowe, gotujemy. Ćwiartki z kurczaka obieram z mięsa. Do miski wkładamy czerstwą bułkę i zalewamy ją szklanką rosołu. Wszystkie mięso razem z cebulą i bułką mielimy dokładnie przy użyciu maszynki do mielenia mięsa. Do powstałej masy wbijamy jajka. Doprawiamy wg uznania pieprzem, solą, majerankiem i cząbrem. Przeciskamy ząbek obranego czosnku i wlewamy 50ml koniaku. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej masę. Pieczemy w temperaturze 180stopni przez godzinę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojski pasztet  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Pasztet drobiowy z wątróbką Tort chlebowo-pasztetowy Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni
Pasztet jaglano-dyniowy Pasztet ''poduszka pięknej Aurory'' Pasztet z królika
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem Pasztet z pieczonej dyni i papryki Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni
Jarski pasztet z dynią Pieczeń gryczana z pieczarkami Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane