alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szach-mat siostry Anastazji

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lekkie,smaczne i efektowne ciasto.

Szach-mat siostry Anastazji Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szach-mat siostry Anastazji

 

  • Biszkopt
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 5 łyżek wody
  • 1 szk cukru
  • 12 łyżek oleju
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Szach-mat siostry Anastazji
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm. Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować delikatnie kremem,ułożyć paski biszkoptu w odległości 1 cm ,wypełnić kremem przestrzenie między paskami,ułożyć resztę pasków na przemiennie z dolną warstwą ponownie wypełnić wolne przestrzenie i na górze posmarować cienko kremem.Wierzch ciasta oprószyć kakao.
Szach-mat siostry Anastazji
zimny biszkopt przekroić na dwa placki grubszu i cieńszy
Szach-mat siostry Anastazji
grubszy biszkopt pokroić w paski i ułożyć szachownicę przekładając kremem