misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Szaszłyk rybny z tofu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowane składniki nadziewać na przemian na 8 drewnianych patyczków, posypać lekko solą i pieprzem. Szaszłyki grillować 10 minut..

Szaszłyk rybny z tofu

Składniki:

Szaszłyk rybny z tofu

 

  • filety z okonia 800 g
  • tofu 400 g
  • olej sezamowy 3 lyżki
  • sherry wytrawna 2 lyzki
  • białe wyrwane wino 3 lyżki
  • miód łyżeczka
  • sos sojowy 2 łyzki
  • sok z 1/2 limetki
  • rozmaryn drobno posiekany 2 łyżki
  • kraby z morza północnego 100 g
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • papryka żółta
  • limetka
  • cebula 2 szt
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyk rybny z tofu
Filety opłukać i osuszyć. Rybę i tofu pokroić na kawałki. Olej wymieszać z sherry, winem, miodem, sosem sojowym, sokiem z limetki i rozmarynem. Kawałki ryby i tofu marynować 10 minut.
Opłukać kraby i pomidory. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Limetkę umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Kawałki ryby i tofu wyjąć z marynaty i osączyć; warzywa i kraby włożyć na 10 minut do marynaty.
Przygotowane składniki nadziewać na przemian na 8 drewnianych patyczków, posypać lekko solą i pieprzem. Szaszłyki grillować 10 minut, od czasu do czasu smarując marynatą.