Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Szpajza - deser jak "chmurka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szpajza to bardzo delikatny deser przygotowany z jajek. Swoją konsystencją przypomina troszeczkę ptasie mleczko. Może występować w różnych smakach. Ja najbardziej lubię cytrynową z owocami. Taką najczęściej przygotowuję.

Szpajza - deser jak "chmurka"

Składniki:

Szpajza - deser jak "chmurka"

 

 

Sposób przygotowania:

Szpajza - deser jak "chmurka"
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść (zanurz naczynie w drugim naczyniu wypełnionym gorącą wodą). Do żółtek dodaj sok oraz skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Całość delikatnie połącz z pianą z białek. Na koniec dodaj przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i szybko wymieszaj. Dodaj owoce i rozlej do szklanek lub pucharków. Wstaw do lodówki, do czasu aż stężeje. Deser udekoruj bitą śmietaną i owocami.

Tagi:

jajko jajka