jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Połączenie aronii i jabłek nie jest chyba nikomu obce - jest wyjątkowo pyszne i zdrowe. Jak chyba wszystkie owoce, tak i te doskonale smakują z ciastem kruchym.

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy

CIASTO;

  • 230 gram mąki,
  • 120 gram masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 60 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów ciasta (1-2 łyżki),
  • cukier puder do podania

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy

ETAP 1

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy
Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: masło, jajko, sól, proszek do pieczenia. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 30 minut do lodówki.

ETAP 2

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy
Kaszę manna oraz migdały wykładamy na ciasto w pierwszej kolejności

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 35 cm. Środek ciasta posypujemy kaszą manną, a następnie płatki migdałowymi, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.

ETAP 3

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy
W dalszej kolejności wykładamy owoce

Na sypkie składniki wykładamy równą warstwę aronii. Na aronię wykładamy kostki jabłek.

ETAP 4

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy
Zawinięcie brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem

Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając je na owoce. Delikatnie je dociskamy, by w trakcie pieczenie nie rozchyliły się. Następnie smarujemy je roztrzepanym jakiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Cukrem posypujemy także owoce.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotowa wyciągamy i studzimy.
Przed podaniem oprószamy deser delikatnie cukrem pudrem.

ETAP 5

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy
Aronię odsączamy z soku, jabłka oprószamy cynamonem

NADZIENIE: Aronię dobrze jest przygotować nieco wcześniej, zanim przystąpimy do wykonania tarty. Umytą i odsączoną z wody aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Owoce gotujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok.
Tak przygotowane zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu aronię odsączamy z uzyskanego soku.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i oprószamy cynamonem.


Tagi:

tarta