Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 850]

Torcik cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny torcik biszkoptowo- kokosowy z masą cappuccino, znakomity deser dla całej rodziny. Polecam gorąco!

Torcik cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik cappuccino

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • Ciasto kokosowe:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa cappuccino:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 2,5 łyżki kawy cappuccino o dowolnym smaku
  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Torcik cappuccino

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Nadal ubijając wsypujemy mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na tortownicę (śr. 22 cm). Pieczemy około 35-40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na dwa blaty. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Nastepnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Lekko mieszamy łyżką. Pieczemy na tortownicy w temp. 170 stopni, przez około 30 minut (na złoty kolor). Masa: Szklankę mleka zagotowujemy. W 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń oraz kawę cappuccino w proszku. Miksujemy. Polewa: W małym garnuszku gotujemy wszystkie składniki polewy. Chwilę studzimy. Przełożenie ciasta: biszkopt- masa- ciasto kokosowe - masa- biszkopt- polewa