Torcik cappuccino

Torty « poprzedni | następny »
Katarzyna J.

Złoty Ekspert
Przepisy: 768
zdjęcia: 1 z 5
Torcik cappuccino
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszny torcik biszkoptowo- kokosowy z masą cappuccino, znakomity deser dla całej rodziny. Polecam gorąco!


trudność: łatwe
czas:

Torcik cappuccino - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • Ciasto kokosowe:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa cappuccino:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 2,5 łyżki kawy cappuccino o dowolnym smaku
  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki wody

Torcik cappuccino - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Nadal ubijając wsypujemy mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na tortownicę (śr. 22 cm). Pieczemy około 35-40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na dwa blaty. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Nastepnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Lekko mieszamy łyżką. Pieczemy na tortownicy w temp. 170 stopni, przez około 30 minut (na złoty kolor). Masa: Szklankę mleka zagotowujemy. W 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń oraz kawę cappuccino w proszku. Miksujemy. Polewa: W małym garnuszku gotujemy wszystkie składniki polewy. Chwilę studzimy. Przełożenie ciasta: biszkopt- masa- ciasto kokosowe - masa- biszkopt- polewa


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Torcik cappuccino (strona 1 z 1)  
marietta

marietta

2014-03-01 17:35
Wyobrażam sobie ten smak,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort  kolorowy warstwowy Rainbow Cake Tort Urodzinowy  Tort prince polo
Tort cytrynowo- bezowo- kokosowy Wielkanocny torcik Tort rumowo – kawowy
Pupa białego zajączka Tort z kremem czekoladowo-orzechowym Tort śliczna owieczka
Świąteczny tort Tort Szwarcwaldzki Tort bakaliowo - owocowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane