Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lekkie, delikatnie słodkie ciasto w trzech smakach i trzech kolorach. Torcik przygotowałam na mące pełnoziarnistej i dużej ilości świeżych truskawek. Polecam!

Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie

 

  • Składniki na ciasto:
  • · 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • · 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • · 65 g cukru pudru
  • · 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • · 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • · skórka otarta z połowy cytryny
  • Masa czekoladowa:
  • · 200 g jogurtu naturalnego
  • · 100 g serka śmietankowego waniliowego
  • · 200 g nutelli
  • · łyżeczka kakao
  • · 25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody
  • · 1-2 łyżki cukru pudru

 

  • Masa kokosowo-śmietankowa:
  • · 200 ml mleczka kokosowego
  • · 250 ml śmietany 30-36%
  • · 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • · 25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody
  • Masa truskawkowa:
  • · 400 g truskawek
  • · ok. 2,5 łyżki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wody
  • · 2-4 łyżki cukru pudru

 

  • truskawki do dekoracji i przełożenia ciasta ok. 500 g

Sposób przygotowania:

Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy je do tortownicy o średnicy 28 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 minut, temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto wykładamy do czystej tortownicy, której boki wykładamy folią spożywczą. Boki wykładamy truskawkami przekrojonymi na pół. Masa czekoladowa- żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Łączymy ze sobą jogurt, serek, kakao i cukier puder. Odrobinę masy przekładamy do tężejącej żelatyny, mieszamy na gładką masę, następnie całość przelewamy do masy czekoladowej- krótko miksujemy. Masę przelewamy na przygotowany spód. Całość schładzamy w lodówce. Masa kokosowa- Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie łączymy z mleczkiem kokosowym. Masę przelewamy do ubitej z cukrem pudrem śmietany- miksujemy.Na masę czekoladową wykładamy połówki truskawek, wylewamy masę kokosową. Chłodzimy w lodówce. Masa truskawkowa- truskawki miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Masę przelewamy na masę kokosową. Ciasto chłodzimy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego!
Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie
Etap 1 Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie- przygotowanie ciasta i masy czekoladowej
Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie
Etap 2 Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie- przygotowanie masy kokosowej
Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie
Etap 3 Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie- przygotowanie masy truskawkowej
Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie
Etap 4 Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie - porcja, przekrój