gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tort czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny tort mocno czekoladowy na imprezę, przyjęcie. Bardzo dobry w smaku i nie jest trudny w przygotowaniu.

Tort czekoladowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort czekoladowy

 

 

  • Masa
  • 2 kostki masła
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Biszkopt - Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka - ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy - pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony kroimy na 3 części.Krem - gotujemy budyń czekoladowy - mieszamy aż ostygnie.Miękkie masła przekładamy do miski ucieramy na biały puch stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Kremem przekładamy blat tortu ( odkładamy 10 łyżek by obsmarować boki tortu) Na koniec obsmarowane boki tortu posypujemy startą czekoladą.
Tort czekoladowy
Blat ciasta przekładamy przygotowaną masą
Tort czekoladowy
Obsmarowujemy boki i wierzch tortu odłożoną masą