Tort na chrzest

Torty « poprzedni | następny »
A.B. - Przepis na: Tort na chrzest offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 258
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort na chrzest
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Najsłodszy tort dla mojego słodziaka,wnusia Leonka


trudność: średne
czas:

Tort na chrzest - SKŁADNIKI:

  • Ciasto: 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • Masa pierwsza: 1 sernik na zimno
  • mleko do przyrządzenia masy sernikowej
  • 1 galaretka agrestowa
  • Masa druga: 500 ml. śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • Masa do obrobienia tortu: 200 ml. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fixu
  • Dodatkowo: płatki migdałowe
  • dekoracje cukiernicze, lub własnoręcznie wykonane
  • kilka łyżek dżemu jabłkowo-rabarbarowego
  • Do nasączenia: ¾ szklanki owocowej herbaty rozpuszczalnej
  • 3 krople aromatu waniliowego

Tort na chrzest - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników pieczemy ciasto w tortownicy, w temperaturze 200*c,przez 40-50 minut, w zależności od wydajności naszego piekarnika. Jaja ukręcamy z cukrem na średnich obrotach mikserem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu zapach. Biszkopt wyrabiamy zawsze w jedną stronę, do pojawienia się na powierzchni ciasta pęcherzyków powietrza. Gdy nasz biszkopt jest upieczony i przestudzony dzielimy go na 3 krążki. Każdy z nich nasączamy herbatką z aromatem, pamiętajmy, że środkowy krążek będzie stanowił górę tortu. Rozpuszczamy galaretkę wg instrukcji na opakowaniu i wylewamy na płaskie naczynie, tak ,by wysokość galaretki była ok. centymetra. Sernik na zimno przyrządzamy jak w przepisie na opakowaniu. Z galaretki wycinamy kilka małych serduszek, resztę kroimy w kostkę. Galaretkę mieszamy z sernikiem i wykładamy na spód tortu uprzednio wysmarowany cienką warstwą dżemu i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodajemy cukier puder i łączymy ją z zimną rozpuszczoną żelatyną. Masę wykładamy na tort i przykrywamy blatem z ciasta. Kolejną masę śmietanową robimy jak poprzednio, zagęszczając ją śmietan-fixem. Masą dokładnie obrabiamy cały tort i zdobimy wg własnej inwencji twórczej, boki lekko obsypujemy płatkami migdałowymi, a wierzch zdobimy pozostałą masą za pomocą szprycy cukierniczej, serduszkami z galaretki i innymi dostępnymi ozdobami. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin, smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na chrzest (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2011-03-03 23:10
Piekny torcik. Gratuluje wnusia! :)
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2011-03-04 08:04
Pycha torcik.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2011-03-04 11:49
Wspanialy tort, duzo zdrowia dla wnusia:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik z jeżynami, mascarpone i bitą śmietaną  Czekoladowy torcik z bobu z sezamem Tort snickers z kokosem
Tort karmelowy z musem waniliowym Tort z musem czekoladowym i wiśniami Torcik cappuccino
Jogurtowy torcik Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy Tort śmietanowy z porzeczkami
Red Velvet Cake Tort piłka nożna Tort z karmelem, owocami i orzechami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane