Tort na chrzest

Torty « poprzedni | następny »
A.B. - Przepis na: Tort na chrzest offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 258
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort na chrzest
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Najsłodszy tort dla mojego słodziaka,wnusia Leonka


trudność: średne
czas:

Tort na chrzest - SKŁADNIKI:

  • Ciasto: 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • Masa pierwsza: 1 sernik na zimno
  • mleko do przyrządzenia masy sernikowej
  • 1 galaretka agrestowa
  • Masa druga: 500 ml. śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • Masa do obrobienia tortu: 200 ml. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fixu
  • Dodatkowo: płatki migdałowe
  • dekoracje cukiernicze, lub własnoręcznie wykonane
  • kilka łyżek dżemu jabłkowo-rabarbarowego
  • Do nasączenia: ¾ szklanki owocowej herbaty rozpuszczalnej
  • 3 krople aromatu waniliowego

Tort na chrzest - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników pieczemy ciasto w tortownicy, w temperaturze 200*c,przez 40-50 minut, w zależności od wydajności naszego piekarnika. Jaja ukręcamy z cukrem na średnich obrotach mikserem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu zapach. Biszkopt wyrabiamy zawsze w jedną stronę, do pojawienia się na powierzchni ciasta pęcherzyków powietrza. Gdy nasz biszkopt jest upieczony i przestudzony dzielimy go na 3 krążki. Każdy z nich nasączamy herbatką z aromatem, pamiętajmy, że środkowy krążek będzie stanowił górę tortu. Rozpuszczamy galaretkę wg instrukcji na opakowaniu i wylewamy na płaskie naczynie, tak ,by wysokość galaretki była ok. centymetra. Sernik na zimno przyrządzamy jak w przepisie na opakowaniu. Z galaretki wycinamy kilka małych serduszek, resztę kroimy w kostkę. Galaretkę mieszamy z sernikiem i wykładamy na spód tortu uprzednio wysmarowany cienką warstwą dżemu i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodajemy cukier puder i łączymy ją z zimną rozpuszczoną żelatyną. Masę wykładamy na tort i przykrywamy blatem z ciasta. Kolejną masę śmietanową robimy jak poprzednio, zagęszczając ją śmietan-fixem. Masą dokładnie obrabiamy cały tort i zdobimy wg własnej inwencji twórczej, boki lekko obsypujemy płatkami migdałowymi, a wierzch zdobimy pozostałą masą za pomocą szprycy cukierniczej, serduszkami z galaretki i innymi dostępnymi ozdobami. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin, smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na chrzest (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2011-03-03 23:10
Piekny torcik. Gratuluje wnusia! :)
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2011-03-04 08:04
Pycha torcik.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2011-03-04 11:49
Wspanialy tort, duzo zdrowia dla wnusia:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort a la sernikowy Mini torcik kawowy Winogronowy tort-motyl
Tort czekoladowo malinowy Torcik na zimno Tort czekoladowy z Malteserami
Truskawkowy obłoczek Bezowy tort z winnymi gruszkami Tort czekoladowy
Czekoladowo-różany tort Tort imieninowy Torcik czekoladowo-waniliowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane