Tort na chrzest

Torty « poprzedni | następny »
A.B.

Mistrz Kuchni
Przepisy: 258
zdjęcia: 1 z 1
Tort na chrzest
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Najsłodszy tort dla mojego słodziaka,wnusia Leonka


trudność: średnie
czas:

Tort na chrzest - SKŁADNIKI:

  • Ciasto: 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • Masa pierwsza: 1 sernik na zimno
  • mleko do przyrządzenia masy sernikowej
  • 1 galaretka agrestowa
  • Masa druga: 500 ml. śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • Masa do obrobienia tortu: 200 ml. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fixu
  • Dodatkowo: płatki migdałowe
  • dekoracje cukiernicze, lub własnoręcznie wykonane
  • kilka łyżek dżemu jabłkowo-rabarbarowego
  • Do nasączenia: ¾ szklanki owocowej herbaty rozpuszczalnej
  • 3 krople aromatu waniliowego

Tort na chrzest - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników pieczemy ciasto w tortownicy, w temperaturze 200*c,przez 40-50 minut, w zależności od wydajności naszego piekarnika. Jaja ukręcamy z cukrem na średnich obrotach mikserem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu zapach. Biszkopt wyrabiamy zawsze w jedną stronę, do pojawienia się na powierzchni ciasta pęcherzyków powietrza. Gdy nasz biszkopt jest upieczony i przestudzony dzielimy go na 3 krążki. Każdy z nich nasączamy herbatką z aromatem, pamiętajmy, że środkowy krążek będzie stanowił górę tortu. Rozpuszczamy galaretkę wg instrukcji na opakowaniu i wylewamy na płaskie naczynie, tak ,by wysokość galaretki była ok. centymetra. Sernik na zimno przyrządzamy jak w przepisie na opakowaniu. Z galaretki wycinamy kilka małych serduszek, resztę kroimy w kostkę. Galaretkę mieszamy z sernikiem i wykładamy na spód tortu uprzednio wysmarowany cienką warstwą dżemu i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodajemy cukier puder i łączymy ją z zimną rozpuszczoną żelatyną. Masę wykładamy na tort i przykrywamy blatem z ciasta. Kolejną masę śmietanową robimy jak poprzednio, zagęszczając ją śmietan-fixem. Masą dokładnie obrabiamy cały tort i zdobimy wg własnej inwencji twórczej, boki lekko obsypujemy płatkami migdałowymi, a wierzch zdobimy pozostałą masą za pomocą szprycy cukierniczej, serduszkami z galaretki i innymi dostępnymi ozdobami. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin, smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na chrzest (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka

2011-03-03 23:10
Piekny torcik. Gratuluje wnusia! :)
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2011-03-04 08:04
Pycha torcik.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2011-03-04 11:49
Wspanialy tort, duzo zdrowia dla wnusia:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort inżyniera z orzeszków ziemnych Torcik niebo i ziemia Ciasto lekki puch
Tort zabajone z brzoskwiniami Tort czekoladowo- malinowy z orzechami Tort urodzinowy sowa
Tort z okazji chrztu Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy Tort straciatella z wiśniami
Tort orzechowo- ananasowy Biało-różowy tort dla dziewczynki Lemon curd, krem cytrynowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane