Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Tort Szwarcwaldzki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piękny i pyszny tort z wiśniami

Tort Szwarcwaldzki

Składniki:

Tort Szwarcwaldzki

 

  • 4jajka
  • szczypta soli
  • 15dkg cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 20dkg mielonych orzechów

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort Szwarcwaldzki
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać do nich kakao z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie utrzeć. Delikatnie połączyć z pianą. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec 40-45 minut w temperaturze 180stopni.

Masa:
Wiśnie odsączyć, szklankę kompotu zagotować wraz z mąką ziemniaczaną. Dodać wiśnie i wymieszać. Przestudzony sos z wiśniami wyłożyć na ciasto. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Tort posmarować śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi i idekorować wisienkami.
Włożyć do lodówki