czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Tort urodzinowy dla mojej mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto nie wyszło dokładnie tak jak miało ale i tak zostało całe zjedzone i nawet skamowało

Tort urodzinowy dla mojej mamy

Składniki:

Tort urodzinowy dla mojej mamy

 

  • Biszkopt z kawałkami czekolady w kształcie serca upieczony z przepisu http://www.wielkiezarcie.com/przepis11909.html

 

  • Biszkopt na spód :

 

  • 8 jajek
  • 16 łyżki cukru
  • 8 łyżek maki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Do przełożenia biszkoptu -serca i częściowo dolnego biszkoptu

 

  • 3/4 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 opakowania śmietana-fix
  • 3 cukry waniliowe
  • 1 opakowanie wisienek koktajlowych moczonych w wódce 40%

 

  • Do przyklejenia biszkoptu ciemnego:

 

  • ok.25 dkg Kasi
  • 15-20 dkg nutelli

 

  • Masa a`la marcepanowa do obwinięci serca

 

  • 20 dkg pianki
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 2 łyżki wody

 

  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy dla mojej mamy
Przygotowanie:
Upiec biszkopt z kawałkami czekolady w formie serca.
Odstawić do ostudzenia.
Upiec biszkopt kakaowy w okrągłej tortownicy i również odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietana - fix ,dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę i połączyć.Dodać osączone z alkoholu część wisienek i przełożyć biszkopt serce i biszkopt ciemny.

Następnie rozetrzeć dokładnie margarynę i dodawać stopniowo nutellę.Dodać resztę wisienek i powstałą masą obsmarować ciemny biszkopt.

Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody.Dodać 1/2 cukru pudru i wymieszać.Zdjąć z kąpieli wodnej i dodać resztę cukru pudru i zagniatać.Masa jest klejąca,ale w miarę wyrabiania uzyska konsystencję modeliny.
Aby uzyskać masę do obłożenia należy powstałą masę rozwałkować obsypując stolnicę i wałek mąką ziemniaczaną.Przed nałożeniem na tort należy ciasto delikatnie obsmarować kremem,aby się dokładnie przykleiło.Obwinąć biszkopt-serce A nadmiar masy obciąć.
"Skleić" oba razem,umiejscawiając serce na środku.
Z pozostałej masy dodając barwniki stworzyć własną dekorację.Moje barwniki okazały się nie takie jak chciałam.
Zapomniałam dodać że każdy placek tortu nasączałam lekką kawą z odrobiną cukru i 2 kieliszkami wódki.
''Podział" kremu można wybrać dowolny , jak i ozdoby wg własnego upodobania.Musiałam sie spieszyć ze względu na brak czasu,bo w przeciwnym razie zrobiłabym bardziej przemyślane dekoracje.
Przepis na masą dostałam od kucharki która przygotowywała ciasta na I - szej komunii u koleżanki.Jednak ona miała różne pianki,a mnie udało się kupić jedynie różowe.