Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię gdy zaczyna się okres grillowy. Można wówczas na świeżym powietrzu przygotowywać wiele ciekawych potraw takich jak kurczak na ostro

Udka z kurczaka na ostro

Składniki:

Udka z kurczaka na ostro

 

  • 6 szt udka z kurczaka,
  • 2 łyżki sos chili,
  • 2 łyżki miód,
  • 4 łyzki oliwa,
  • 1 lyżeczka przyprawa curry Prymat,
  • 1 łyzka ketchup,
  • 2 łyzeczi papryka mielona,
  • 2 ząbki czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka na ostro
Do miski wlać oliwę, miód, dodać roztarty z solą czosnek, sos chili, przyprawę curry, ketchup i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą, oprószyć pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Następnie wyjąc z marynaty i piec po 15 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Polewając od czasu do czasu marynatą. Podawać z pieczywem.