wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Vitello tonnato

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest to delikatna potrawa Włoska.

Vitello tonnato

Składniki:

Vitello tonnato

 

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 700 g frykanda cielęcego
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • 3 sardele
  • 2 cytryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kaparów
  • 200 ml oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Vitello tonnato
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Do osolonej wody wrzucić warzywa, mięso, przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu około godziny. Tuńczyka osączyć z zalewy. Sardele posiekać i zmiksować wraz z tuńczykiem, żółtkami, 2 łyżeczkami kaparów i sokiem z 1/2 cytryny. Do masy dodać olej, mieszać, aż powstanie gładki sos. Pozostałe cytryny i mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i polać sosem. Półmisek przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować pozostałymi kaparami.

Tagi:

sosy kapary