lemonlovely

lemonlovely

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Waniliowy przekładaniec z konfiturą żurawinową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cisto piaskowe jest bardzo proste w przygotowaniu i nie trzeba do niego kosztownych składników.

Waniliowy przekładaniec z konfiturą żurawinową

Składniki:

Waniliowy przekładaniec z konfiturą żurawinową

 

  • NA CIASTO :

 

 

  • NA KREM:

 

  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 15 dag płatków z migdałów(opcjonalnie wiórków kokosowych)
  • 3 łyżki cukry pudru
  • 160g konfitury żurawinowej
  • 2 łyżki cukru
  • suszona żurawina do przybrania

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy przekładaniec z konfiturą żurawinową
1. Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto i ucierać tak długo aż powstanie jednolita, puszysta masa. 2. Podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić. Piec 1 godz. w 200 stopniach. Ciasto wyjąc i ostudzić. 3. Proszek budyniowy rozrobić z 6 łyżkami mleka i dodać cukier. Resztę mleka zagotować. Wlać rozpuszczony budyń,zamieszać, krótko zagotować i odstawić do ostygnięcia. 4. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę z cukrem Dodawać po łyżce ostudzony budyń waniliowy. 5. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Posmarować spód ciasta konfiturą żurawinową. Przykryć drugim plackiem, posmarować 4 łyżkami kremu. Przykryć ostatnim plackiem. Na koniec posmarować wierzch i boki resztą kremu waniliowego. 6. Posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. 7. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.