kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Wielkie oczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Troszkę pracochłonne jest to ciasto ale efekt jest pyszny.

Wielkie oczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkie oczy

 

  • Ciasto miodowe:
  • 15 dag mąki tortowej
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 2 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 15 dag margaryny
  • Ciasto na rolady:
  • 2 jajka
  • 2szkl. mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2szkl. cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • dodatkowo marmolada do smarowania rolad
  • Krem:
  • 4szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1i1/2 kostki margaryny
  • Dodatki:
  • 2 galaretki o dowolnym smaku (ja dałam cytrynowe)
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkie oczy
Ciasto miodowe: Sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać jajko, miód i posiekaną margarynę (powinna być miękka). Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować dwa placki, wyłożyć (każdy placek oddzielnie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15min. w temp. 180*C. Ciasto na roladę: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę, jajka i śmietanę wyłożyć do miski. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt i rozsmarować marmoladę. Zwinąć rolady i piec 30min. w temp.180*C. Krem: 2szkl. mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku rozrobić budyń i obie mąki. Na gotujące mleko wlać budyń i mieszać aż do zgęstnienia masy. Wystudzić budyń i utrzeć z miękką margaryną na puch. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Przełożenie: Na pierwsze ciasto miodowe położyć połowę kremu a na krem ułożyć rolady tak aby były odstępy. Pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę . Wstawić ciasto do lodówki , by galaretka dobrze stężała. Następnie wyłożyć pozostały krem , wyrównać powierzchnię i przykryć drugim ciastem miodowym. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Wielkie oczy
Ciasto miodowe na blaszkach o takich samych wymiarach.
Wielkie oczy
Rozwałkowane ciasto na roladę posmarowane marmoladą.
Wielkie oczy
Przekładanie ciasta (rolady ułożone na kremie).
Wielkie oczy
Gotowe ciasto po przełożeniu i oblaniu polewą.