marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wieprzowinka z oliwkami w chlebowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mięso na proszony lub niedzielny obiad można podawać na kilka różnych sposobów,np. w marynatach, w skorupce z ciasta chlebowego oraz nadziewane wewnątrz suszonymi owocami lub mielone jako klops z jajem.

Wieprzowinka z oliwkami w chlebowej skorupce

Składniki:

Wieprzowinka z oliwkami w chlebowej skorupce

  • 1 kg. schabu bez kości,
  • 20 dag. oliwek zielonych lub czarnych drylowanych,
  • Marynata:
  • oliwa vineagrete,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • po szczypcie różnych ziół jak estragon, szałwia,
  • 5-6 łyżek płynnego miodu,
  • sok z jednej cytryny bez pestek,
  • sól,
  • pieprz lub ostra mielona papryka.
  • Ciasto na skorupkę chlebową:
  • 5 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki serwatki,
  • 3 łyżki oleju z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g. mąki pszennej,
  • olej do pieczenia/smażenia.

Sposób przygotowania:

Wieprzowinka z oliwkami w chlebowej skorupce
Mięso kupione w sklepie opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie natrzeć solą, pieprzem lub mieloną ostrą papryka. Może być to wieprzowina, wołowina lub pierś indycza, ale ja wybiorę wieprzowinę, czyli schab. Jeśli jest kość, odkroić, ale nie dzielić mięsa na kotlety, tylko obtoczyć w marynacie z ziół, miodu płynnego, oliwy oraz białego wina wytrawnego.

Sporządzić zaczyn drożdżowy, aby zarobić ciasto na skorupkę do mięsa. Zaczyn wlać do przesianej do misy mąki, dodać oleju, soli. Wyrabiać, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C, a mięso wyjąć z lodówki, a ciasto wyrośnięte rozwałkować i pokroić na średnie długie pasy, oblepiając nimi schab w ukośną kratkę. Olej wlać do brytfanki i rozgrzać w piekarniku, a na rozgrzany ułożyć ostrożnie mięso, i wsunąć ponownie naczynie do piekarnika.

Piec z ok. godzinę, aż skórka na mięsie , a także na cieście się zrumieni. Wtedy to wyjąć brytfankę z piekarnika, mięso w skorupce przełożyć na łopatkach kuchennych lub też nabić mięso szpikulcem do mięs i przenieść na półmisek. W niezakryte ciastem miejsca nawtykać zielonych lub czarnych oliwek nabijając je na wykałaczki.

Pokroić na plastry schab i podawać z ziemiaczkami smażonymi i czerwoną kapustą.