SUPERPRZEPIS

Winogronowa fantazja

  • 5
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Winogronowa fantazja Więcej zdjęć (5)

Niezwykle dekoracyjne oraz wyjątkowo smaczne i aromatyczne ciasto winogronowe...

Składniki:

Winogronowa fantazja

 

 

  • 800 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 800 ml musu z winogron ciemnych
  • 100 g cukru
  • 2 budynie waniliowe

 

  • 1 l śmietany kremówki
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 36 winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • 36 listków czekoladowych
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Winogronowa fantazja
Margarynę z cukrem utrzeć na puch, dodając po 1 jajku ciągle ucierając. Do utartej masy wsypać wymieszane i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Blachę posmarować margaryną i na dno dać papier, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 30 minut (na złoty kolor). Ciasto wyjmujemy z blaszki, usuwamy papier i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jabłka przekładamy do dużego szerokiego garnka i zalewamy ok. ½ l musu winogronowego, wsypujemy cukier. Gotujemy 2-3 minuty. W pozostałym musie rozrabiamy budynie i gotujemy budyń z jabłkami i musem. Ciepły budyń winogronowy wykładamy równomiernie na ciasto, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami na sztywno i wykładamy na zimny budyń. Na śmietanie zaznaczamy 36 kawałków ciasta i na każdym kładziemy 1 winogrono, 1 liść czekoladowy i ozdabiamy polewą czekoladową. SMACZNEGO!
Winogronowa fantazja
margarynę z cukrem ucieramy na puch dodając po 1 jajku...
Winogronowa fantazja
do utartej margaryny z cukrem i jajkami przesiewamy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy...
Winogronowa fantazja
z jabłek i musu winogronowego gotujemy budyń, ciepły budyń wykładamy na zimne ciasto, powierzchnię wyrównujemy...
Winogronowa fantazja
na zimny budyń dajemy ubitą śmietanę i zaznaczamy porcje ciastek; w moim przypadku 36 porcji i dekorujemy każde ciastko