czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Wiśnie na kokosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

koniecznie trzeba wypróbowac

Wiśnie na kokosie

Składniki:

Wiśnie na kokosie

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2/3 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

 

  • Masa kokosowa
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka Kasi
  • 200g wiórek kokosowych
  • budyń śmietankowy
  • 7 łyżek cukru
  • 4 białka

 

  • Masa Wiśniowa
  • 500 g wiśni z kompotu
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie na kokosie
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać, dodać cukier i cukier wanilinowy. Dodać margaryne, żółtka i śmietanę, wszystko razem posiekać i wyrobić na gładką masę. Pod koniec dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Masa kokosowa
1 szklankę mleka zagotować z łyżką margaryny i 4 łyżkami cukru, pod koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę pogotować.
1 szklankę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, dodać rozrobiony w 0,5 szklance mleka budyń. kiedy budyń zacznie sie gotować dodać do niego wcześniej przygotowany kokos. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa kokosowa wystygnie dodać do niej ubitą pianę z 4 białek, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę, a na ciasto wyłożyć masę kokosową. Całość piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.
Masa wiśniowa
Wiśnie wraz z kompotem zagotować (jeśli wiśnie będę mało słodkie można dodać do nich cukier), zdjąć z ognia i dodać 2 galaretki i 2 łyżeczki żelatyny wcześniej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Odstawić, aż masa zacznie tężeć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę wiśniowa i wstawić do lodówki.

Tagi:

wiśnie owoce