szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Wołowina z kiełbaskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kociołek z wołowiną, kiełbaskami i ziemniakami.

Wołowina z kiełbaskami

Składniki:

Wołowina z kiełbaskami

 

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 300 gram kiełbasek cienkich
  • 800 gram ziemniaków
  • 4 duże pomidory
  • 4 żółte papryki
  • pół litra bulionu wołowego
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki smalcu
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki kminku
  • liśc laurowy
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina z kiełbaskami
Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i rozetrzeć ze solą. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę i dodać do mięsa. Wlać szklankę gorącego bulionu, dodać majeranek, ziele angielskie, liśc laurowy, kminek i czosnek. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 40 minut. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry, wraz z papryką dodać do mięsa, wlać resztę bulionu i dusić około 20 minut. Po tym czasie dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz pozbawione osłonek pokrojone na plasterki kiełbaski. Wymieszać, doprawić papryką, pieprzem i solą.