Wrap z twarożkiem i łososiem wędzonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wrap czyli tortilla inspirowana przepisem na opakowaniu, oczywiście ulepszony, nadaje się na kolację oraz na kanapkę do szkoły lub pracy :)

Wrap z twarożkiem i łososiem wędzonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wrap z twarożkiem i łososiem wędzonym

 

  • 4 tortille (wrapy)
  • 100 g sera koziego śmietankowego (Damnis)
  • 100 g twarożku śmietankowego (do smarowania)
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach lub kawałkach
  • 1 garść orzechów włoskich
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżeczki musztardy czarciej (lub innego sosu)
  • 1 cykoria
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Wrap z twarożkiem i łososiem wędzonym
Tortille smarujemy twarożkami. Łososia kroimy w paski i wyciskamy na niego sok z cytryny. Z cykorii wykrawamy głąba, płuczemy, suszymy. Tortille czyli wrapy obkładamy łososiem, posypujemy natką, startymi orzechami włoskimi i kawałkami cykorii (3 kawałki na sztukę). U podstawy w poprzek, dalej pionowo. Gdzieniegdzie smarujemy czarcią musztardą lub innym sosem. Zawijamy - najpierw podstawę, potem boki, po zwinięciu lekko zgniatamy, aby cykoria się dostosowała. Chłodzimy chwilę w lodówce. 2 tortille zjadamy na kolację, a pozostałe dwie pakujemy na rano jako kanapki. Można też pokroić w poprzek i podawać jako przystawkę dla większego grona.
Wrap z twarożkiem i łososiem wędzonym
Na tym zdjęciu pierwotna wersja z cykorią z boczku, ale należy ją układać centralnie, a dolną w poprzek u podstawy, wtedy lepiej się zwija