Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wybuchowy śledź

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

A to mój przepis na „wybuchowego śledzia" z granatem i nie tylko.

Wybuchowy śledź

Składniki:

Wybuchowy śledź

 

  • 8 dużych grubych matiasów
  • 300 ml ukwaszonej śmietany 12 %
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 15 dag słodkiego jabłka
  • 8 dag płatków migdałowych
  • ziarenka z połowy granatu
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1,5 szklanki mleka 2 %
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • ocet winny
  • miałki cukier

Sposób przygotowania:

Wybuchowy śledź
Matiasy dwukrotnie płuczemy. Zalewamy mlekiem, dodajemy tyle letniej wody, aby przykryć śledzie. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Odcedzamy dokładnie na durszlaku.



Cebulę obieramy, połowę kroimy w bardzo drobną kostkę, a resztę w piórka.Płatki migdałów prażymy na rumiano na suchej patelni. Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, połowę płatków migdałowych i 1/3 śmietany. Dokładnie mieszamy.



Matiasy kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać 16 w miarę równych filetów. Na każdym płacie rozsmarowujemy łyżeczkę śmietany z jabłkiem i płatkami migdałów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.



Każdego rolmopsa zanurzamy do połowy w pozostałej śmietanie i układamy na ciemnych talerzykach.Posypujemy ziarenkami granatu, pozostałymi płatkami migdałowymi i drobno posiekanym koperkiem. Przybieramy pokrojoną w piórka cebulą.