misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Zajączki-bułeczki maślane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne bułeczki maślane dla małych i dużych łasuchów...

Zajączki-bułeczki maślane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zajączki-bułeczki maślane

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zajączki-bułeczki maślane
Suche składniki na ciasto wymieszać. Masło stopić, wlać zimne mleko i dodać jajko; wszystko energicznie wymieszać(całość ma mieć temperaturę letnią), wkruszyć drożdże i jeszcze raz wymieszać. Płyn wlać do suchych składników i wymieszać łyżką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, przegnieść i podzielić na 2 części: 1/3 części i 2/3 części. Z większej części robimy wałek i dzielimy na 13 porcji po ok.60g, podobnie postępujemy z mniejszą częścią ale porcje są mniejsze po ok. 30g. 2 blachy posmarować tłuszczem. Formujemy zajączki: bierzemy większą porcję ciasta i formujemy łezkę, nacinamy węższy koniec i rozkładamy(to są nogi zająca). Z mniejszą porcją ciasta postępujemy podobnie i kładziemy na nogi(otrzymujemy głowę i uszy zająca.) Całość smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem. W głowę zająca wkładamy rodzynki jako oczy i nos(jeżeli rodzynki są duże można je przekroić). Jeżeli potrzeba zostawiamy zajączki do wyrośnięcia. Wyrośnięte zajączki pieczemy w temperaturze 180 stopni na złotobrązowy kolor. SMACZNEGO!
Zajączki-bułeczki maślane
formowanie zajączków
Zajączki-bułeczki maślane
formowanie głowy i uszu zajączków
Zajączki-bułeczki maślane
zajączki przed włożeniem do piekarnika
Zajączki-bułeczki maślane
zajączki - bułeczki maślane