Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekankę z kaszy jęczmiennej na boczku podawać z warzywami, np. sałatką z pomidorów, ze świeżą papryką.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej na boczku

Składniki:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej na boczku

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej na boczku
Wodę z dodatkiem masła zagotować. Wrzucić do niej kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zgęstnieje, a potem wstawić do piekarnika. Boczek pokroić w drobną kostkę i zesmażyć na skwarki. Cebulę obrać i pokroić drobno, podsmażyć na tłuszczu z boczku. Zmieszać oba składniki i dodać koncentrat pomidorowy, zlać odrobiną wody, poddusić i dodać ugotowaną kaszę, przyprawić i wymieszać. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy wyłożyć kaszę i posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i zapiec. Danie jest gotowe, kiedy ser się rozpuści i zarumieni.