Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste i smaczne, dynia odpowiednio zabarwiła ciasto, dzięki czemu ma piękny kolor. Maliny i ser dobrze do siebie pasowały.

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

Składniki:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

Ciasto drożdżowe

Nadzienie

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 1/2 laski wanilii
  • ok. 32 duże maliny

Dodatkowo

  • białko do posmarowania
  • lukier

Sposób przygotowania:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

ETAP 1:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami
Mleko z cukrem i mąką mieszamy, odstawiamy

Przygotowujemy zaczyn mieszając ciepłe mleko z łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami
Pozostałe składniki mieszamy razem (np. łyżką)

Pozostałą mąkę, cukier, jajka, puree z dyni i ziarenka z wanilii mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy.

Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

ETAP 3:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami
Część składników nadzienia miksujemy w malakserze

Twaróg z cukrem pudrem, żółtkiem, budyniem i ziarenkami wanilii umieszczamy w malakserze.

Miksujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita.

ETAP 4:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami
Na naciętych kawałkach ciasta wykładamy nadzienie

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Ostrym nożem dzielimy na 8 kwadratów, a każdy z nich nacinamy z obu stron.

Na środek każdego kwadratu wykładamy po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu, a na nim układamy maliny.

ETAP 5:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

Boki zaplatamy na przemian do środka, a gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

Po wystudzeniu lukrujemy.