Sposób przygotowania:
Dyniowe drożdżówki z śliwkąETAP 1
DROŻDŻÓWKI:
Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 0,5 szklanki mąki. Dodane składniki dokładnie łączymy z mlekiem, by nie było grudek. Rozczyn pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Przed dodaniem do ciasta powinna być letnia.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.
ETAP 2
Dyniowe ciasto drożdżowe, tak jak tradycyjne wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe ciasto, takie, które odchodzi od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas jego wyrastania to około 60 minut.
W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę.
OWOCE: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy w nich pestki.
ETAP 3
KRUSZONKA: Składniki posypki umieszczamy w misce. W dłoniach rozcieramy je do uzyskania kruszonki.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto dyniowe wykładamy na stolnicę, wcześniej oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 cm. Z rozwałkowanego, za pomocą szklanki lub kubka wycinamy koła. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. W wyrośniętych wykonujemy wgłębienia. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
ETAP 5
Ich środki wypełniamy przygotowanymi owocami.
Drożdżówki dekorujemy, posypując je kruszonką. Tak przygotowane pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).
Gotowe studzimy i podajemy.
SylaUla